BANDHÁK- izomzárak

BANDHÁK- izomzárak

A testben három rekeszizom található:
1. egy a torok és a kulcscsont között – Dzsalandhara bandha: Torokzár
Aktiválása serkenti a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy működését, csökkenti a stresszt, idegességet, haragot, maszírozza a szívburkot, lassítja a szívverést,, melyekkel a test és az elme megpihen.
Az alábbi ászanákban aktív ez az izomzárunk:
szálámba szarvangászana(gyertya), halászana(ekepóz), karnapidászana, baddha kónászana(cipészpóz), adhó mukhva svánászana(lefelenéző kutya)

2. egy a tüdő és a hasüreg között – Uddijána bandha: Gyomorzár
Aktiválása masszírozza a belső szerveket, segíti a bélműködést, kiégeti a méreganyagokat, fellobbantja az aemésztés tüzét, jó hatással van a hasnyálmirigy működésére, cukorbetegségre, kiegyensúlyozza a kedélyállapot változásokat.
Ez a bandha segít a Kundalini Shakti („elsődleges erő”) felébresztésében, – ezáltal hozzájárulva a spirituális fejlődéshez. Nem lehet különválasztani a Múla bandhától.
Ászanák melyek gyakorlása segít aktivizálni:
padmászana(lótuszülés), urdva padmászana, vajrászana, pránajámák(légzőgyakorlatok)

3. egy a kismedencében – Múla bandha: Gyökérzár, Főcsakrazár
Aktiválása segíti a hüvely és végbél körüli izmok működését, erősítését, a nemi vágy fölötti kontrollt, masszírozza a prosztatát, kedvezően hat a székrekedés, aranyér, inkontinencia problémákra, magasabb szintre emeli a szexuális energiát, elősegíti a kundalini felébresztését.

Mindhárom izomzár a kapcsolatban van a helyülön található csakrákkal, így stimulálják azokat. (torok csakra, köldök csakra/solar plexus, gyökér csakra)
A gyakorlás során a rekeszizmok megfeszítésével kiegyensúlyozódik a testben a prána (életerő) és harmonizálódik a belső szervek és mirigyek működése.

Funkciójuk, hogy irányítsák az energiát és megtartsák a Pránát.
A három bandhát egyszerre, vagy külön-külön is gyakorolhatjuk, használhatjuk, – mikor az ászanákat, a pránayámát, a mudrákat, a fókuszálást – koncentrációt, a dharmát, a kiryát, vagy a meditációt gyakoroljuk.

“Ha jógázni szeretnél!”

AngelYogaBudafok




Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *